lunes, 4 de noviembre de 2019

AL CENTRE OCUPACIONAL FEM PANELLETS

A Catalunya els panellets són la menja típica de Tots Sants, juntament amb les castanyes i els moniatos.



L'origen dels panellets es desconeix realment. Encara que en tractar-se d'un dolç amb base d'ametlla, tot apunta que pugui ser un dolç àrab. 

En qualsevol cas, sembla que es van començar a utilitzar com a ofrena per portar a les tombes dels difunts. 

Els veïns cuinaven a casa els seus propis panellets i després els portaven a l'església perquè els beneïssin.


El panellet clàssic és una massa d'ametlles similar al massapà, cobert amb pinyons i banyat en clara d'ou ensucrada. La forma tradicional és la d'una petita bola que es pot menjar en un parell de mossos, encara que els més llaminers no tindran cap inconvenient a fer-ho d'un sol cop.




Al Centre Ocupacional hem fet Panellets, dimecres 30 d'octubre vam fer la massa i l'endemà 31 els vam acabar de modelar, arrebossar i coure. 

A la tarda els hem menjat.



Estaven boníssims!!!

Si els voleu fer a casa la recepta que hem seguit ha estat la d'en Marc Ribas.

Ingredients per a 4 persones:

-500 g. Ametlla molta
-100 g. Patata
-350 g. Sucre
-350 g. Pinyons
-350 g. Ametlla trencada
-3 Ous
-Ratlladura d'una llimona

Elaboració:

Bullim la patata i la trinxem per barrejar-la amb el sucre, a continuació afegim el rovell d'un ou i barregem. 
Seguim barrejant i afegim a poc a poc l'ametlla molta (1 part). Quan la barreja és homogènia afegim la ratlladura de la llimona i barregem.
Afegim l'ametlla molta (2a part) i continuem barrejant.
La massa que tenim la deixarem reposar 24 hores i després ja podem començar a fer les formes, farem boles pels de pinyons i ovals pels d'ametlla.
Batrem els dos ous restants, un el barregem amb els pinyons i l'altre amb l'ametlla trencada.
A continuació passem a arrebossar les formes que hem fet i per acabar emplatem i fornegem durant 10 minuts.