lunes, 23 de marzo de 2015

XERRADA: ASPRONIS, MODEL DE LLEURE INCLUSIU

Dijous 12 de març, a la Biblioteca Comarcal de Blanes va tenir lloc la xerrada que portava per títol: “Aspronis, Model de lleure inclusiu”, emmarcada dins del conjunt d’activitats que durant el mes de març  Aspronis durà a terme per a donar a conèixer l’entitat i les activitats que realitza.

En aquesta xerrada diversos treballadors de l’entitat van ser els encarregats d’explicar els canvis que s’han posat en marxa recentment en el lleure dels seus usuaris.

 

Miriam C. (responsable de comunicació) va moderar la xerrada, que va tenir dues parts diferenciades, d’una banda l’explicació del nou model de vacances del Centre Ocupacional, i d’altra banda la pionera experiència del grup d’autogestors (Persones ateses al Centre Especial de Treball que de manera autònoma organitzen, entre d’altres, les seves vacances).



Per part del Centre Ocupacional, l’Esther R.(pedagoga) va explicar els fonaments teòrics del model centrat en la qualitat de vida de la persona i com això afectava el model de vacances. En Joan M. (educador) i la Puri E. (persona atesa) van aportar la seva experiència per evidenciar les millores aconseguides amb el canvi de model. Ambdós havien participat del model de colònies i del model de vacances, i tenien un munt d’exemples reals per compartir.




Una de les principals millores del nou model de vacances és que els mateixos atesos trien la destinació, i en petits grups, acompanyats per dos o tres educadors s’allotgen en hotels. Entre d’altres, el fet d’estar en hotel facilita i fomenta la interacció amb la comunitat, les instal·lacions milloren les comoditats, faciliten la flexibilitat organitzativa...

Tal com va explicar en Joan, amb el nou model de vacances els qui tenen la capacitat de decidir són els usuaris, de manera que es poden complaure millor els seus desitjos. Per això, passen a ser els absoluts protagonistes, mentre que els educadors han de ser mediadors i facilitadors, han d’estar atents a les seves preferències i desitjos i fer les gestions necessàries per mirar de cobrir-les. Amb l’anterior model s’ho trobaven tot organitzat prèviament i no hi havia possibilitat de fer cap canvi.


La propera activitat que té previst organitzar Aspronis tindrà lloc el dijous 26 de març, quan s’ha organitzat una Jornada de Portes Obertes al Centre Ocupacional El Vilar de Blanes. Durant la visita es mostraran les seves renovades instal·lacions a la ciutadania, i es podran conèixer in situ els serveis de què està dotat l’equipament del barri de Mas Borinot.