miércoles, 16 de noviembre de 2016

LA CASTANYADA AL CENTRE OCUPACIONAL


La Castanyada és una festa popular de Catalunya que es celebra el dia de Tots Sants, tot i que darrerament se n'ha desplaçat la celebració a la vigília d'aquesta diada (entre el 31 d'octubre i l'1 de novembre). Consisteix en un àpat en què es mengen castanyes, panellets, moniatos i fruita confitada. Pels volts d'aquesta celebració, les castanyeres venen al carrer castanyes torrades i calentes, i generalment embolicades en paper de diari (paperina).

La castanyada s'origina a finals del segle XVIII i deriva dels antics àpats funeraris, en què 



no se servien altres menges que llegums, fruita seca i els pans, més popularment, panets, panellets o panellons. L'àpat tenia un sentit simbòlic de comunió amb les ànimes dels difunts.
Avui en dia la celebració és més festiva i no tant amb motiu religiós. Al Centre Ocupacional també fem la nostra adaptació de la festa, de la que en destaquem dues parts, d'una banda el taller de cuina on s'elaboren els panellets i d'altra banda, el berenar de la tarda en el transcurs de la discoteca on els mengem junt amb les castanyes.
Ja fa un temps que l'encarregada de fer els panellets és la Masterchef Margarita, enguany amb l'ajuda del seu "pinche", l'Anna. 



Com sempre els panellets van sortir boníssims, es van fer de coco, d'ametlla, i de codony. No cal dir que tothom en va menjar i no en va quedar cap ni un.