L'Escola Superior de Cinema i Audiovisuals de Catalunya (ESCAC) va ser fundada l'any 1994, i des de llavors no ha parat de formar professionals en les diferents branques cinematogràfiques (direcció, producció, fotografia, muntatge, guió, so, direcció artística, VFX i documental). Per les seves aules han passat centenars d'alumnes i molts ja destaquen pels seus èxits: Juan Antonio Bayona (Lo impossible, El orfanat...), Kike Maíllo (EVA, Barcelona nit d'estiu...), Mar Coll (Tres dies amb la família, Tots volem el millor per ella...), Javier Ruiz Caldera, (Anacleto, agente secreto, tres bodas más...), i molts més, però la llista seria molt llarga.
L'ESCAC compta amb dues productores, Escándalo Films i ESCACS Films, ambdues es van crear amb el propòsit d'impulsar els treballs dels alumnes, i les seves produccions (films realitzats per alumnes i graduats de l'ESCAC) ja acumulen més de 400 premis internacionals. No en va, l'ESCAC ha estat classificada com una de les millors escoles de cinema i audiovisuals del món.
Una representació del grup Camaracció del Centre Ocupacional El Vilar, la Judith, la Pili, la Rosa, l'Enric, en Pau i en Miquel, acompanyats per en Joan i l'Anna. van visitar l'escola el passat dimarts 14 de juny. La visita va començar amb una masterclass d'àudio, en la que van aprendre a diferenciar els diferents tipus de sons que podem escoltar en una pel·lícula (música, veu, ambient i efectes) i com, emfatitzant un o altre, es pot generar sensacions diferents en l'espectador. Com a exemple els hi van posar uns minuts de la pel·lícula "Lo Imposible" (realitzada per alumnes de l'ESCAC) i a mesura que la veien els explicaven els canvis i les intencions del director amb cada tipus d'àudio.
La visita va continuar en un plató en el qual s'estava muntant un decorat. Una futura sala romana en la qual hi hauria fins i tot una petita piscina, però el que van veure de moment era un munt de fustes i gent polint i raspant. Una mica més amunt hi havia el taller de fusteria i attrezzo en general, on es construïen i falsejaven parets, terres, finestres... tot el que es pot veure en una pel·lícula, i pensem que és real, però que ara, els nois i noies de Camaracció ja posaran en dubte, doncs han vist fer parets de porexpan, columnes de cartó i voreres de paper premsat.
En un altre plató van poder veure com gravaven un espot de publicitat. Una parella de ballarins professionals ballaven al voltant de la càmera mentre uns focus enormes els il·luminaven. Cada gravació es preparava minuciosament i tothom ha d'estar a punt, els actors, el director, el càmera, el director de fotografia, els elèctrics... El Productor els va explicar que era per un catàleg d'una empresa d'espectacles i calia que el vídeo fos molt bonic i només de veure'l et vinguessin ganes de ballar.
Finalment van veure una sala plena d'ordinadors, en aquesta sala es feien pel·lícules d'animació, a cada ordinador hi havia 2 o 3 alumnes treballant en una part del mateix film. El mestre els va explicar que per un film de 15' havien treballat durant un any més de 40 persones. Una cosa que no t'imagines quan veus un anunci o una pel·lícula, és el munt de gent i hores que ha calgut per gravar-ho, editar-ho, sonoritzar-ho...
La visita a l'ESCAC va ser molt profitosa, van aprendre moltíssim i a més a més els van tractar de meravella. Tots van coincidir en el fet que és una sortida molt recomanable, fins i tot per repetir.